VERTEL JE VERHAAL MET DANSDANSEXPRESSIE

LESSEN VAN TJITSKE BAARDA
https://www.lifetimeartclub.nl/wp-content/uploads/2021/02/Docent-Dans-Tjitske-Baarda-Portret-1-e1613484874271.jpeg

DOCENT DANSEXPRESSIETjitske Baarda

Deze poldermeid van Friese afkomst ging op pad. Soms alleen, soms met anderen. Uit nieuwsgierigheid naar de mens nam ‘Geschiedenis’ haar bij de hand, daarna voegde ‘Kunst’ zich vol verwondering toe. Die gooide haar het water in en uiteindelijk transformeerde haar kalme waterwandeling tot een dynamische ‘Dans’. Al dansend neemt ze anderen mee op haar ontdekkingsreis. Wie gaat er mee?
VISIE OP VERHALENDE KUNST

“Door middel van verhalende kunst gun je jezelf fysiek en mentaal de ruimte om opgedane ervaring en beleving te uiten en nieuwe mogelijkheden creatief te exploreren.”

OPLEIDING & ERVARING
  • Studie Geschiedenis: de Kunst van het leven en overleven.
  • Docentenopleiding Geschiedenis.
  • Historische rondleider en Kunstrondleider op verschillende forten van de Stelling van Amsterdam.
  • Docent Dansexpressie:
  • Workshops/lessen dans, waterwandelingen, waterdansen: www.roomtomove.nl
WORKSHOP STIJL

Al improviserend onderzoek je je bewegingsmogelijkheden en vergroot je je lichaamsbewustzijn. Door je bewegingen en verbeeldingskracht creëer je je eigen unieke dans.

MIJN MOTTODansen is als een ontdekkingsreis

Plezier hebben en genieten van het dansen staan voor mij voorop. Dansen is als een ontdekkingsreis. Al improviserend onderzoek je je bewegingsmogelijkheden en vergroot je je lichaamsbewustzijn. Door je bewegingen en verbeeldingskracht creëer je je eigen unieke dans. Samenwerking met anderen en het actief inzetten van je levenservaring kan de beleving van je dans verrijken en verdiepen.

Ontdek thema’s als:
- reizen door je creatieve brein
- binnenkant/ buitenkant
- van imitatie naar eigen creatie
- de 3 levensfasen (kind, volwassene, oudere)
- je creatieve levenslijn
- out of the box
- droomtijd

Als dansleidraad gebruiken we een verhaal, een voorwerp, een filmpje, een levensthema, gedicht of tekening. Het kan van alles zijn.

Lees meer over Tjitske en haar dansbeleving in haar blog

https://www.lifetimeartclub.nl/wp-content/uploads/2021/02/Docent-Dans-Tjitske-Baarda-Dansbeweging-2.jpeg
https://www.lifetimeartclub.nl/wp-content/uploads/2021/04/Dans-Tjitske-Gras-320x320.jpg
Tjitske is docent Dans Expressie in de MAAK Carrousel

Wil je meer lessen van Tjitske volgen? Dat kan!Je verhaal dansen met één van de elementen

Deze workshop is opgebouwd uit creatieve dansoefeningen. Als we dansen zijn we bezig met de beweging van ons lichaam in een bepaalde ruimte, met een bepaalde tijdsduur en met een mate van krachtsinspanning.

Tjitske neemt je mee op jouw dansontdekking in haar elementen-workshopserie. Iedere workshop staat in het teken van één van de elementen: kracht, ruimte, tijd, fysiek.
Het element ga je exploreren met de inspirerende uitleg en voorbeeldbewegingen van Tjitske. Deze manier van zelfexpressie is als een bijzondere ontdekkingsreis waarin niets goed of fout is. Tjitske laat je op bijzondere wijze ervaren hoe je het element met je lichaamstaal kan vertalen. Een ervaring die ook een beeldimpressie bij jezelf oproept, die je later nog eens kan uitbeelden met andere kunstvormen. En dit lekker in de buitenlucht! Volop 'room to move'. Doe je mee?

Workshopserie van 4 los te boeken workshops.
Elementen: kracht, ruimte, tijd, fysiek
Aantal sessies: 1 sessie per element
Deelnemers: min 4 - max 12 personen.
Dag van de week: dinsdagen
Tijd: 10.00-12.00 uur
Data: op aanvraag
Locatie: heerlijk in de buitenlucht op een beschutte plek, zonder meekijkers
Prijs: € 25

Voor vragen over de workshop mail Tjitske via t.baarda@icloud.com

Dans met de elementen Tjitske Baarda
Element 'TIJD'
Iedere beweging heeft een bepaalde snelheid of tijdsduur; snel, in slow motion, staccato, herhaling. Zo ontstaat er een ritmisch patroon.
ELEMENT 'RUIMTE'
Beweging vindt plaats in een ruimte; klein groot, nauw, weids. Hoe verhoudt je lichaam zich tot de ruimte. Het gaat over richting, ruimtelijk bewustzijn, vormgeving.
Element 'KRACHT'
Beweging is een bundeling van energie; inspanning, ontspanning, zwaar, zacht, licht, veerkracht. Het heeft met fysieke spierspanning en dynamiek te maken.
Element 'LICHAAMSBEWUSTZIJN'
Lichamelijke mogelijkheden verkennen, bewustwording van je eigen bewegingsvocabulaire. Welke ruimte neemt je lichaam in in verhouding tot de omgeving. Hoe verhoud je je tot de ander?
Dansen met Tjitske Baarda

Ook kun je met Tjitske dansen met inspiratie van de AboriginalsDans je 'droomtijd' zoals de Aboriginals

Met de vaardigheden van de Elementen-workshop en misschien al met je COP in de knapzak gaan we op ontdekkingsreis. We gaan de verdieping in. Het scheppingsverhaal “Droomtijd” van de Australische Aboriginals is daarbij onze leidraad.

“De Droomtijd” verhaalt over de schepping van de aarde. Landschap, levende wezens en materie werden gevormd en veranderden door de tijd heen. Dans, muziek en liederen waren en zijn communicatiemiddelen om overlevingsstrategieën en reisroutes door te geven aan de volgende generaties. Verhalen en kennis uit het verleden, worden gedroomd in het heden en in de toekomst keert de ziel weer terug naar de Droomtijd.

In 2 lessen gaan we dansend op ontdekkingsreis om je verhaal vorm te geven. Elementen uit de “Droomtijd” zoals schepping, transformatie, verbinding én elementen uit je COP kunnen gebruikt worden om een pad der herinneringen en pad van de toekomst te dansen. In zomertijden wordt 1 van de lessen op het strand gegeven; je verhaal wordt dan letterlijk in het zand vormgegeven.

Aantal lessen: 2 lessen
Deelnemers: minimaal 4 - maximaal 12
Data: in overleg
Tijd: 10.00 - 12.00 uur
Prijs: € 50
Locatie: Haarlem en omstreken. Lekker in de buitenlucht.

Voor vragen over de workshop mail Tjitske via t.baarda@icloud.com
Contact
Lifetime Art Club, Haarlem
genevion@live.nl

Logo ontwerp:
Celine Seelemann

Logo Lifetime Art Club
Op de hoogte blijven?
Wil je nieuws ontvangen van Lifetime Art Club? Laat dan hier je mailadres achter.
* verplicht